Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sürdüğünü ve 8 Mart’ın direnişin, dayanışmanın ve umudun günü olduğu vurguladı.
Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Fadime Arslan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ekonomik ayrımcılığa dikkat çekerek, kadın haklarının korunması için acil adımlar atılması gerektiğini belirtti. Kadınların hak mücadelesinin devam ettiğini ifade ederek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiğine dikkat çekti. Arslan, 8 Mart’ın, emekçi kadınların sömürüye, baskıya ve eşitsizliğe karşı direniş günü olduğunu söyledi.
“Kadın Haklarında Gerileme Yaşanıyor”
Kadın hakları konusunda son yıllarda önemli gerilemeler yaşandığını belirten Arslan, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini eleştirerek, kadın cinayetlerine karşı etkin bir politika geliştirilmemesinin büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi. OECD verilerine göre, Türkiye’de kadınların eş veya partner şiddetine maruz kalma oranının %38 olduğunu vurgulayan Arslan, kadın cinayetlerinde ceza indirimlerinin adalet duygusunu zedelediğini dile getirdi.
“Kadınlar İş Hayatında da Ayrımcılığa Uğruyor”
Kadınların yalnızca fiziksel şiddete değil, ekonomik ve toplumsal baskılara da maruz kaldığını ifade eden Arslan, Türkiye’de kadın işsizliğinin erkeklere oranla çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Kadınların, aynı işi yapmalarına rağmen erkeklerden daha düşük ücret aldığını vurgulayan Arslan, kadın istihdamını artırıcı politikaların uygulanması gerektiğini belirtti.
“Kadınların Eğitim Hakkı Korunmalı”
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerinin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Arslan, 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarının örgün eğitimden uzaklaştırıldığını ve erken yaşta evlendirilmelerinin arttığını dile getirdi. Ders kitaplarındaki cinsiyetçi ifadelerin kaldırılması gerektiğini belirten Arslan, eğitimde laik ve bilimsel bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
“Kadın Hakları İçin Acil Adımlar Atılmalı”
Kadınların eşit ve özgür bir yaşam sürebilmesi için taleplerini sıralayan Arslan, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi, kadın cinayetlerine karşı caydırıcı yasaların çıkarılması, kadınlara yönelik ekonomik ve toplumsal baskıların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Kadınların iş hayatında daha fazla yer alabilmesi için kreş imkanlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Arslan, siyasi hayatta da kadın temsilinin artırılması gerektiğini söyledi.
“Eşitlik Mücadelesi Sürecek”
Gerçek bir demokrasinin, kadın ve erkek eşitliğiyle mümkün olacağını belirten Arslan, kadınların yaşamın her alanında hak ettiği yeri alması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Eğitim İş olarak, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için her platformda seslerini yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti.
“Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü!” diyerek sözlerini tamamlayan Arslan, kadınların mücadelesinin direniş, dayanışma ve umutla süreceğini belirtti.
ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025ESKİŞEHİR
22 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.