Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, çöplük gazıyla 2 bin metrekarelik serada 60 çeşit tropikal bitki yetiştiriyor. Bu projeyle yılda 150 bin ton karbondioksit emisyonu engelleniyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB), Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisleri’nde ortaya çıkan atık gazı, 2 bin metrekarelik serada değerlendirerek 60 çeşit tropikal bitki yetiştiriyor. Bu sayede yılda 150 bin ton karbondioksit gazı emisyonunun önüne geçiliyor.
Seyitgazi yolu üzerinde bulunan tesiste, evsel ve organik atıklardan elde edilen metan gazı, seranın ısıtılmasında kullanılıyor. Palmiyeden muza kadar Akdeniz iklimine özgü tropikal bitkilerin yetiştirildiği serada üretilen bitkiler, kentteki park ve refüjlerin süslenmesinde kullanılıyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Maden Mühendisi Merve Sayılır, “Atık ısıyı değerlendirerek hem çevreci bir üretim yapıyoruz hem de kentimizin yeşillendirilmesine katkı sağlıyoruz. Seramızda 60 çeşit tropikal bitki üretiliyor ve bu bitkiler kent estetiğine önemli bir katkı sunuyor” dedi.
Proje kapsamında, atık gazın enerjiye dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkan ısı, serada kullanılarak enerji verimliliği sağlanıyor. Ayrıca, 10 kişinin çalıştığı serada budama, gübreleme ve sulama işlemleriyle üretim süreci devam ediyor.
ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025ESKİŞEHİR
08 Mayıs 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.