DOLAR 38,7478 0.35%
EURO 43,6329 0.23%
ALTIN 4.144,491,00
BITCOIN 40086294.57757%
Eskişehir
19°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Gürol Yer: Vatandaşa Yeni Bir Vergi Yükü Getiriyor

Gürol Yer: Vatandaşa Yeni Bir Vergi Yükü Getiriyor

ABONE OL
Şubat 10, 2025 15:40
Gürol Yer: Vatandaşa Yeni Bir Vergi Yükü Getiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
" />

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasının vatandaşa getirdiği mali yükü eleştirerek, “Kaçak akaryakıtı önlemek yerine, araç sahiplerine yeni bir vergi yükü getiriyor” dedi. Yer, çip bedellerinin düşürülmesi ve devlet desteği sağlanması çağrısında bulundu.

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, basın mensuplarına yaptığı haftalık açıklamada, 2025 yılında yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hakkında ciddi eleştirilerde bulundu. Yer, uygulamanın vatandaşlara getirdiği mali yükü ve sistemin işleyişindeki soru işaretlerini gündeme taşıdı.

“5 Liralık Çip 2.791 TL’ye Satılıyor!”

UTTS’nin, akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacıyla hayata geçirildiğini ancak vatandaşların ve işletmelerin ağır mali yüklerle karşı karşıya kaldığını belirten Yer, “5 lira maliyetli çipin vatandaşa KDV dahil 2.791,45 TL’ye satılması, montaj bedelinin ise 900 TL olması normal midir?” diye sordu. Yer, çip taktırmayan araç sahiplerine 28 bin lira ceza kesileceğini hatırlatarak, “Bu uygulama, kaçak akaryakıtı önleyeceğiz diyerek, kayıt dışılığın muhatabı olmayan vatandaşı cezalandırmak değil midir?” ifadelerini kullandı.

“45 Milyar TL Vatandaşın Cebinden Çıkacak”

Yer, yıllık 15 milyar TL kaybın önleneceği iddiasıyla 2025 yılında toplamda 45 milyar TL tutarında bir maliyetin vatandaşların sırtına yükleneceğini belirterek, “Bu uygulama adil mi?” diye sordu. Ayrıca, UTTS’nin İsrailli şirketlerle bağlantılı olduğu iddialarının kamuoyunda büyük tepki çektiğini hatırlatan Yer, “Bu firmalarla yapılan ihaleler hangi usullerle gerçekleştirilmiştir? Yerli ve milli firmalar neden ekarte edilmiştir?” şeklinde sorular yöneltti.

“Çip Bedeli Düşürülmeli, Devlet Destek Olmalı”

UTTS uygulamasının araç sahiplerine getirdiği mali külfeti hafifletmek için çip bedellerinin düşürülmesi veya devlet tarafından sübvanse edilmesi gerektiğini vurgulayan Yer, kiralık araç kullanıcılarının her kira süreci sonrası yeni çip taktırma zorunluluğunun da büyük bir mali yük oluşturduğunu belirtti. Yer, bu konuda özel bir muafiyet veya esneklik sağlanması gerektiğini ifade etti.

“Araçların Değer Kaybı Telafi Edilmeli”

UTTS çipinin araçlara montajı sırasında yapılan vidalama işleminin, araçlara zarar verdiği ve ikinci el piyasasında değer kaybına neden olduğunu belirten Yer, “Araç sahiplerinin zararlarını telafi edecek bir düzenleme yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

“Anayasa’ya Aykırı ve Dayatma”

UTTS uygulamasının Anayasa’ya aykırı olduğu ve vatandaşlara dayatıldığı yönündeki iddiaların ciddiyetle ele alınması gerektiğini belirten Yer, “Uygulamanın revize edilmesi yönünde bir çalışma yapılmalıdır” dedi.

“Kaçak Akaryakıt İçin Daha Adil Çözümler Gerekli”

Yer, UTTS dışında kaçak akaryakıtı önlemek için daha etkin ve adil bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Ortada araç muayene bedeli, motorlu taşıtlar vergisi ve akaryakıt vergisi gibi yükler varken, yeni bir isim altında vatandaşlardan para toplama girişimi adil değildir” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, sözlerini, “Siyasi muhataplarımızın sorumluluğunu ve oluşan durumları değerlendirmeyi kıymetli vatandaşlarımıza bırakıyoruz” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, UTTS uygulamasının vatandaşa getirdiği mali yükü eleştirerek, çip bedellerinin düşürülmesi ve devlet desteği sağlanması çağrısında bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r